май
31
Продължителност: No time set / Локация: Пловдив

Десетото юбилейното издание на международния фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия“ ще се проведе от 31 май до 6 юни, 2016 г. в Пловдив под патронажа на Министерството на културата.

В рамките на 7 дни ще бъдат представени 16 международни събития. Програмата включва театър, пърформанс, съвременен танц, майсторски клас и др. Партньори на 10-то фестивално издание са Община Пловдив, Посолството на Израел, Посолството на САЩ, Посолството на Белгия, Посолството на Австрия, Италиански културен институт, Институт „Сервантес“, ЕГ”Ив. Вазов” – Пловдив , Градски дом на културата „Борис Христов“, Драматичен театър — Пловдив и Фондация Пловдив 2019.

ПРОГРАМА 2016

  • 31 Май (вторник), 17.30 ч.

“Bitter – Sweet“ – Умами Данс & Театър Проджек” – Испания

ул. „Княз Ал. Батенберг“ / пред стълбите на Каменица/

“Умами Данс& Театър Проджек “ преплита в комедиен стил Bboying (Брейкданс), съвременен танц, пантомима и театър. Компанията е създадена в Мадрид с идеята да трансформира градската улица в импровизирана сцена. Работата им е представяна в Португалия, Испания, Швейцария, Полша, Норвегия, Германия, Дубай, Австрия, Англия.

ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ

  • 31 Май (вторник), 19 ч.

„Апартейд“- Opinion Public Cie-Белгия, танцов театър

Дом на Културата “Борис Христов”

Езикът на танца като рефлексия на глобалните цивилизационни проблеми. Спектакълът „Апартейд“ на белгийска танцова компания Opinion Public Company е творческо постижение на върхово ниво. Той трансформира актуалната тема за аратейда в съвременното обещество, като я „ пресира и взривява” чрез спиращи дъха сценични визуализации и танцови решения.

  • 1 Юни (сряда), 17 ч.

Премиера на книгите „Анна и Алената глутница“ (изд. “Скалино”) и “Вкусът на Твоето тяло” (изд. “Скалино”) на известния български хореограф Мила Искренова.

Книжарница “ Хермес” – Централ (ул. „Княз Александър I” 43)

  • 1 Юни (сряда), 19 ч.

“Кървавa Сватбa” по Ф. Г. Лорка

театър La Teatreria de Abrego, Испания

коопродукция на Abrego Productions и Desdelsur Theatre – Аржентина

моноспектакъл на Мария Видал

Драматичен театър Пловдив – Камерна зала

“Кървава сватба” на театър La Teatreria de Abrego е представян в 32 държави.

Постановката е създадена в Международния институт по Сценични изкуства на Ню Йорк през 2010.

В този интердисциплинарен моноспектакъл театралната игра, пеенето, фламенкото, съвременният танц и видеото се съчетават в три трагични истории вдъхновени от Лорка и новините през далечната 1928 г.

  • 1 Юни (сряда), 21 ч.

“6 стаи”

съвместен проект на шестима пловдивски хореографи – България

Драматичен театър Пловдив – Камерна зала

“6 стаи” е проект на Боряна Тенгулова, Мая Павлова, Мария Димитрова, Елена Здравкова и Ивайло Иванов, Деница Гергеникова, Драгомир Йорданов, работещи в сферата на съвременния танц. Проектът представя шест различни погледа към съвременността, отношенията между хората и душевността на човека.

  • 3 Юни (петък), 19 ч.

“Crazy Glue“

Театрална компания “Сингъл Шу Продъкшън”, Англия

Драматичен театър Пловдив – Камерна зала

Tрагикомедия инспирирана от едноименния разказ на Етгър Керет.

„Crazy Glue“ следва като комедийно скоростно влакче романсът на една двойка от разцвета на първата любов до трънливия терен на брачния живот. Вдъхновен от физическата комедия на Бъстър Кийтън и налудничавата абсурдност на Looney Tunes, компанията създава

синтез от ням филм, носталгия и анимационни лудории.

  • 3 Юни (петък), 21 ч.

“Семейство Замза” по Ф. Кафка

Театрална компания” Сфумато” – България

Драматичен театър Пловдив – Камерна зала

ИКАР 2016 за куклено представление

ИКАР 2016 за сценография, кукли и костюми

Спектакълът „Семейство Замза” е вдъхновен от дневниците на Кафка и новелата му „Преображението”, в която обикновеният чиновник Грегор Замза претърпява странна метаморфоза от човек в насекомо. На пръв поглед семейството му е дистанциран наблюдател на промяната, но е дълбоко свързано със съдбата на Грегор и е една от причините за трансформацията му. Това е една абсурдна картина на отхвърлеността, драмата на отделния малък човек в бюрократичния произвол.

  • 4 Юни (събота), 19 ч.

Вечер на съвременния танц

Драматичен театър Пловдив – Камерна зала

Angela Dance Company – Израел

Съвременна танцова компания с освежаващ артистичен подход, свързващ изпълнителят и публиката чрез физическа и театрална комуникация. Компанията е базирана в Ерусалим – най-горещата точка на Израел с мултикултурна си природа, и черпи артистично и интелектуално вдъхновение от сложността и многообразието на града. Angela Dance Company в един от водещите гласове на израелската танцова сцена.

ОФИЦИАЛНО ЗАКРИВАНЕ

  • 5 Юни (неделя), 19 ч.

“Expanding Foam”

Бамбула Проджек – Италия/Англия

Драматичен театър Пловдив – Камерна зала

“Expanding Foam” е изящно изработенa творба, в която се преплитат движение, музика и дизайн и предизвиква силно въздействащ ефект. Тя изследва несъгласуваните динамики на едно пътуване в света на сънищата и неговия край. Съзнателните мисли се събуждат, за да проникнат в предишните сънища и скоро да ги заменят.

  • 6 Юни (понеделник), 17 ч.

Mайсторски клас на Томас Даниелис – Австрия

танцова зала – Дом на Културата Борис Христов

Томас Даниелис е изтъкнат хореограф с творческа насоченост, ориентирана към пресичането на визуални/дигитални изкуства и движение/танц. Неговата работа е представена в повече от 20 страни на 2 континента.